Knjiga


knjiga

“Galerija Deči” izdala je knjigu pod naslovom “HRVATSKO MODERNO SLIKARSTVO 1880-1945. U PRIVATNIM ZBIRKAMA”.

Autor teksta je gospodin Igor Zidić, ravnatelj Moderne galerije u Zagrebu. Knjiga je formata 24×30 cm, tvrdog je uveza, ima 184 stranice, tekst je na hrvatskom i engleskom jeziku, a u njoj je reproducirano 127 slika od kojih većina do sada nije bila dostupna javnosti.

Riječ nakladnika – dio teksta:

“(…) U čitavom svom radnom vijeku imao sam povlasticu susretati i gledati nešto što mnogi nisu i neće moći vidjeti. Posjećujem brojne privatne zbirke ili tek vlasnike pojedinih djela, i uživam u nikada do sada izloženim slikama (…).
Želja mi je bila da trideset i petu obljetnicu svoga rada obilježim knjigom u koju bih uložio sve svoje znanje i iskustvo (…) Sada i sâm otkrivam da je gledati bilo isto što i živjeti (…) Htio sam, svim ljubiteljima umjetnosti, omogućiti bolji i potpuniji uvid u hrvatsko moderno slikarstvo(…) ”

Igor Zidić – dio teksta:

” (…)Osvrnuli smo se spram Louvrea, jer je slijed događaja sankcionirao-u smislu “društvenog ugovora”-idealno pravo svih građana na ljepotu, na kulturalna i umjetnička dobra (…) na baštinu svoje zemlje i naroda.(…)Na primjeru newyorškog Metropolitan Museum of Art vidimo kako se i danas cijele privatne zbirke uključuju u sustav Muzeja(…)Zanimljivo je da je (…)javnost imala minimalnu mogućnost uvida u taj dio nacionalnog blaga(…) Tako su nerijetko ostajala skrivena i nepoznata čak i struci, te smo ih, obično čudnim stjecajem prilika, upoznavali petnaest do dvadeset godina poslije njihova nestanka.(…)Neka od njih(…) su iz nje izronila u javnost poslije gotovo 80 godina!”